Thursday, November 8, 2012

syukor...

ALHAMDULILLAH.........

rupanya tempoh aku tanam anggur kejap jer..rezeki menyelebahi aku..dah 9 hari aku g keje..klau pun gaji aku dah jauh berkurangan dari sebelum ni..tapi bila di kira balik..aku untung ada lah..sekarang aku masuk kje awal pagi..balik ptg..xde tol..minyak kurang..makan tghari kat umah..keje 5 hari seminggu.huh..mmg aku budget..syukor sgt..thanks kat family aku...tapi yg pasti aku rindu sgt kat kje lama aku..kje skg x pening kepala..cuma byk berckp n 100 % berdepan ngan org ramai...so..aku still dlm belajar..n aku rasa aku cepat pick up..coz keje aku b4 ni lagi complicated.. setakat hari ni aku suka ngan kje baru aku ni....INSYAALLAH....

Saturday, October 27, 2012

salam eidul adha...

sejak aku x bekerja ni xde apa yg nak story coz ari2 aku wat rutin yg sama..cuma yg xsama skg hidup aku kene berjimat cermat .. cz apa2 skg untuk perbelanjaan aku guna duit simpanan,x kan nak mintak org kot...sampai nak byr duit kereta pun kuar duit simpanan..habis aku cam ni klau lama lagi aku idup bagai penganggur..mati kering aku...
cuma rutin harian aku dah macam bibik kat umah..hahaha...anyway aku hapi ngan keje aku skg..cuma azam aku sepanjang jd penganggur ni nak kurus badan boleh ker?? macam susah je...
oklahh aku x tahu nak coret apa2 kat colum ni ..

opss lupa lak aku...aku dalam proses untuk jual kete comey aku coz aku x sanggup nak byr 2biji kete tiap2bulan..lagipun baik aku maintain kete lama aku..lagipun kete lama aku..aku dah byk perabis duit...korang rasa aku leh dpt pembeli tak??kite tunggu je lah..

Friday, October 12, 2012

1st day jadi penganggur...

cam x caya ari ni aku salah sorang penganggur kat m'sia ni..dah bertahun2 aku kje akhirnya..aku jadi penganggur..huh semalam sejarah dalam hidup aku..notis 24 hour...hanya kerana aku sakit semula..entah la kadang2 nak caya pasal  bomoh 2 ni susah tapi bila aku mengalaminya sendiri ..rasa sakit tu aku rasa..dah hampir tiap2 minggu duk buang setan dalam badan..tiap2 minggu x sedar diri asyik kene rasuk jer..finally dgn air mata mak aku..company lepaskan aku tanpa sebarang syarat..n dalam sekelip mata aku hilang pekerjaan atas paksaan mak aku..yg x sanggup nak menangis sbb penyakit pelik aku ni...aku redha mungkin ni jalan penyelesaian untuk aku x nak menyusahkan sesapa..mungkin ni juga buat mak aku tenang hati..aku takde pilihan...sayang sangat nak lepaskan kerja aku tu..aku terlalu suka..tapi aku x terdaya nak menanggung sakit..tiap2 minggu berubat..walaupun aku tertarik diberi pilihan untuk cuti tanpa gaji..tapi nekad mak ngan kakak aku dari aku mendekati company itu membuatkan aku tiada pilihan..aku x sempat nak buat solat istikarah..semuanya cam mimpi..isnin n selasa aku keje seronok dgn kwn2..rabu aku sakit..khamis notis 24 jam..dah 3 thn aku bekerja hanya kerana sakit aku berulang aku hilang pekerjaan sekelip mata..xpelah..ini permintaan keluarga aku..semua gembira bila aku dah resigned..tapi aku macam mane..mulut aku bagai terkunci meluahkan rasa utk akan terus bekerja, hanya kerana ketegasan mak, aku redha..mungkin ada hikmahnya..

hari pertama ddk dirumah pagi dah bangun g pasar...sume aku nak makan mak aku masak coz aku tahu dia nak hilangkan rasa gundah aku dari termenung..yelah..bila aku diam je dia mula lah ckp2 ngan aku mungkin mak aku risau...berulang mak aku ckp jgn sesal pasal keje..duit boleh cari...ko x keje pun x pe..mkn apa yg ada....

hari ni aku ikhlas mengaku untuk semalam aku terpaksa untuk resigned.tapi ari ni aku ikhlas aku redha semua yg terjadi...mungkin klau aku ada ditempat mak aku pun buat pilihan yg sama..doakan kesihatan aku bertambah baik...

Thursday, October 4, 2012

budget 2013

malam ni mcm hari2 yang lalu..aku bersendiri sambil melayari internet,
dari minggu lalu sampai skg masing2 isu yg dibangkitkan adalah pasal
belanjawan 2013..ramai kwn2 aku yg bekerja gov bukan main hapi lagi
almaklumla bonus dpt byk kali ni...tapi pada aku yg keje swasta ni dgr je
la....pada aku setiap kali belanjawan dibentangkan aku langsung x dpt
apa2..masa org sibuk2 dpt rm500..aku x layak..masa felda dpt duit pun aku
x layak..terbaru untuk thn hadapan bujang dpt rm250 pun aku x layak rasanya....
alhamdulillah aku bersukur..w/pun xde apa2..aku still leh makan minum bayar
hutang2 setiap bulan tanpa mengharapkan bantuan org..dan yg paling aku tension
sekali aku kene gak byr LHDN tiap tahun..w/pun klau dihitung gaji aku klau dah
ditolak sume perbelanjaan aku mmg x cukup....pada mereka yg layak menerima
imbuhan2 gov tu..please la hargai sikit coz pada org yg x layak macam aku ni sakit ati
je tengok korang byk sgt bunyi..tapi bila kasi duit laju je ambik..

Tuesday, October 2, 2012

black ft malique...teman pengganti

ketawa bersama
menangis bersama
ku bersumpah harap kita pun mati pun bersama

rahsia ini
telah lama aku pendamkan
tiba masanya segala-galanya
ku ceritakan
aku kan pergi
pergiku tak akan kembali
tiba masa
kau cari teman pengganti

aku kan pergi
bertemu kekasih abadi
tiba masanya
kau cari teman pengganti.


.....tetiba je ari ni aku jatuh cinta dengan lagu ni...

Saturday, September 22, 2012

siapa dia..

dia....siapa..entah..
tapi asyik teringat dia..
siapa dia...
saling memandang..senyum terukir...
hatiku tercuit semula....
siapa dia....
diri cuba mengawal moga hati tidak berdetik...
tapi nampak dia....
huh..siapa dia...





Saturday, June 2, 2012

alamak dah pukul 8 pagi..habis la aku lambat lagi...
huh macam mana ni..comfirm bujang tua ni mengamuk sakang....
mentang2 la dia bos..for sure dia akan malukan aku depan staff lain....
kalau dia yang lambat takpe...maklumlah company tu bapak dia yang punya...

ayah...bangun yah....
Ika nak pergi kerja ni...
ayah ok ker???

tak pe ika..pergi la kerja...
semalaman Ika dah tolong ayah.....tahulah ayah nak jaga diri..x payah la ko risau sangat....

ayah..klau ada apa2 ayah cepat2 call Ika ye...
(semalaman Ika bersengkang mata di hospital sehingga 3 pagi..tu sbb Ika telajak tidur..Ika berasa
bersalah untuk meninggal ayahnya,akan tetapi disebabkan kerja ..Ika terpaksa akur)

adoiiiiii,,apahal lak jemmed ni..aku dah la lambat...(sambil mata melirik ke jam di dasboard yg menunjukkan hampir ke pukul 9 pagi....baik aku inform bujang tua ni dulu...klau x mahunya dia sergah aku kat depan staff lain..haru jadinya)

hello.....En Rashid ....
Zulaikha ni...
ha awak apahal ni....lambat lagi ker??
aha la Encik...jalan jemmed teruk ni....!!!
awak ni kan ada je alasan...dah keluar lambat  mmg lambat la jadinya...
"eh Encik mmg la saya keluar lambat sikit tadi..sbb.malam tadi saya bawah ayah saya pergi ke hospital...(belum sempat Ika memberikan keterangan talian disebelah sana telah putus..JAHANAM punya bos...)

sementara diopis..

Tuesday, May 22, 2012

gua tukar template baru..boring yg lama...comey tak????

Monday, May 21, 2012

tensionnnnn

gua tak tau nak tulis apa....yang pasti ari ni gua tension+penat ngan apa yg gua lalui seharian ni...rasa nak
maki hamun je..tapi alhamdulillah gua dapat control...gua wat sume sbb nak org lain hapi..tapi tak sume yg nampak apa yg gua wat...yg baru lak lebih celik...hahaha...yg pasti gua ikhlas....salammmmmmm

Friday, May 18, 2012

nak cite ape ye..yg aku tahu mei ni aku penat sgt ari2 bz dari pagi sampai mlm..balik terus tido....sampai x sedar dah nak hujung bulan...
Alhamdulillah bulan ni kesihatan aku baik...moga aku dilindungi ALLAH SWT n mintak di jauhkan iblis2 yg menganggu manusia....
opssss..selamat hari guru kat semua guru2 diseantero dunia..
daaaaaaaaaaaa

Tuesday, April 17, 2012


cinta
cinta suatu kalimah yang membuatkan aku getar
cinta buat aku terasa terawang-awangan,
kadang kala cinta buat aku melupa diriku berada dimana
kerna cinta jua sentiasa buat aku berada dalam dilema,
cinta
setiap kali nafasku bergetar,kenapa dia yang ku ingat,
setiap kali kakiku melangkah kenapa dia yang kulihat,
aku letih dikejar bayang-bayang cinta,
walaupun ku tahu cinta itu suci
sesuci cinta KEPADAMU YANG MAHA ESA
terima kasih...kerna KAU..
memberiku peluang merasa nikmat bercinta...

Sunday, April 15, 2012

lama sudah tak de entri kat sini kan..erm. starting,aku nak story kes pada february 2012.. entahla macam mane aku leh TERSAMPUK HANTU..makan hari jugak la nak baik n hampir sebulan aku x g kerja berubah je..boleh kata ari2 aku mandi limau..hari2..haha..
lebih kurang 2.30am pada pagi hari thaipusam aku ter jaga dari tidur dalam keadaan sakit pada bahagian perut..macam dicucuk2 dgn jarum..sakitnya teramat sgt..sampailah aku x sedar apa yg jadi..mengikut kata2 dari family ku aku meracau2 karector dah macam budak umur 3 4 thn..bila aku terjaga aku lepas mandi limau..alhamdullilah..dlm kul 7 am aku dah lena kembali..leh kurang kul 10am kerector aku berubah menjadi seorg pendiam je x nak ckp2..dah la abis family aku risau...mkn masa gak smpai.... lepas zohor aku dibawa berubat dgn seseorg yang bagi aku mandi limau tu..mmg sumpah aku x kenal siapa pakcik yang baik hati tu...dia pun dikenalkan oleh salah seorg jiran aku...dalam keadaan tu aku kembali ke alam yg tidak sedar lagi....dalam tempoh korang pun faham je la...aku dah mmg x ingat apa..alhamdulillah..lepas proses mandi limau aku kembali sedia kala..tapi dalam tempoh tu aku x lepas mandi limau..hampir setiap ari jugakla...tempoh seminggu aku berada di rumah cuti tanpa gaji buat aku tertekan...lepas tempah seminggu aku kembali bekerja seperti biasa w/pun aku dpt rasa badan aku x berapa normal...detik kedua aku boleh lak tersampuk kat opis mmg gamat la kelam kabut semua org kat opis yelah sapa sangka aku leh kene...5 org member opis sume lelaki anta aku balik rumah dari shah alam-selayang...aku terus dibawa ke tempat aku berubat b4 ni..mmg x leh nak kata apa la...mmg bukan diri aku..x tahu nak story cam mane..member2 yg follow aku g berubat pun x sangka aku leh jadi camtu..kejadian camtu berulang semula pada keesokkan harinya..hampir sebulan xbekerja...
dengan nasihat pakcik yg membantu aku..alhamdulillah aku rasa skg aku dah kembali normal..tiada gangguan tido..mimpi yg menakutkan..hanya pesanan nya.... solat nurul,berzikir jgn henti..kita ni manusia x sempurna...
dalam tempoh begini pun aku dah sihat pakcik tu sentiasa ingatkan aku dia bukan bomoh..dia cuma bantu aku dgn ayat2 dan doa2 dalam al quran...aku ingat lagi bila aku tanya kenapa aku leh jadi begini..dia cuma kata dia tak tahu..dia tolong aku sebab aku sakit..org sakit kan ker kene tolong terpulang YANG MAHA ESA...sekarang aku bersyukor..minta dijauhkan perkara2 pelik yg pernah hadir dlm hidup aku..insyaallah..

Saturday, February 4, 2012

salam Maulidur Rasul..

hari ni aku nak story sikit pasal kejadian yg betul buat sume org kat kwasan umah aku gempur akibat satu kebakaran yg diluar jangkaan..sebuah kereta mercedes yg betul2 parking kat bawah dihadapan rumah aku terbakar pada waktu yg tak septtnya lebih kurang 3 30 pagi...masalah yg menimbulkan keraguan aku sbb waktu itu adalah kerana kereta yg mendtgkan masalah atau kah seseorg telah membuat khianat...pening kepala aku memikirkannya....
sewaktu kejadian itu aku sedang dibuai mimpi tetiba aku dikejutkan oleh jiranku yg menyatakan sebuah kereta mercedes terbakar..secepat mungkin melulu ke tempat kejadian dan mendapati api bermula dari bawah kereta di sebelah tayar belakang belah kiri..sewaktu aku mula menyaksikan kejadian itu api tidaklah semarak mana...org yg menyaksikan usah cakap mmg ramai tetapi yg membantu hanya 2 3 org sahaja,ini kerana kebanyakkan mereka tidak berani mengambil risiko.. disebabkan api sudah mula naik di tempat minyak..mmg mendebarkan family aku sekeluarga ...bomba aku kira mengambik masa tidak kurang dlm 20 minute untuk sampai..mcm jauh sungguh nak sampai... pada hal bukan jauh mane pun..balai bomba kat sini terletak dibandar baru selayang je pttnya kurang dari 10 minute leh sampai.....entah la..aku malas nak fikir..yg pasti tiada kemalangan jiwa berlaku..ALHAMDULILLAH...pada akula harta didunia boleh dicari kembali....nyawa sangat berharga..dah aku juga kagum dengan ketabahan pemilik kereta iaitu penyewa aku..dia betul2 tenang...
kejadian ini betul2 membuatkan aku teringat kejadiah berbelas tahun yg lalu yg mana kejadian yg sama telah berlaku kepada keluarga aku,yg mana kereta di sebelah enjen telah hangus,yg membezanya..sewaktu kejadian dpt org ramai memadamkan api supaya tidak menjadi semakin marak...beza yg semalam betul2 buat aku takut....
aku semakin pelik...klau diikutkan,kejadian tidak bertanggung jawab seperti ini semakin sering kali berlaku..seingat aku pada beberapa tahun yg lalu...sedara mara ku dtg dari s'pore..pun terjadi kejadian sebegini beza nya kereta sedaraku telah dikopak dipecahkan tingkap sehingga jahanam ...tak sangka sekarang masalah baru...persoalan sekarang adakah kerana masalah dalaman kereta atau khianat manusia yg tidak bertanggung jawab...ALLAHHUALAM....
video

Sunday, January 22, 2012

xoxo..ada ker yg singgah blog ni..
ari ni aku nak cite sikit pasal sedara mara..aku klau nak kira punya la ramai sedara mara..belah mak..belah bapak..tapi aku ni kurang sikit nk bercampur ngan diorg ni..entahla. b4 ni xde masalah tapi sejak dah besar2 ni aku cam hindari diri dari diorg,aku bukan apa..klau diingat2 balik apa diorg wat kat aku masa kecik2 dulu huh, pandang muka diorg pun aku x nak..
aku ada kenangan yg betul2 aku x leh lupa pasal sorang makcik aku n,sejak aku kenal dunia dlm lingkungan umur aku 7-12 thn,aku mengenali makcik aku ni yg air muka dia mmg x suka kat aku 1 family,sejak kecik bila aku n family balik raya kitaorg ni cam org luar je,tu la sejak bapaku meninggal dunia aku dah x nak balik kg lagi,coz byk sgt kenangan pahit,n nak dikira2 kan la lepas je bapak aku meninggal cuma sekali je aku tido kat sana yg lain tu aku balik hari je tu pun sbb nenek aku meninggal lepas2 tu aku dah jarang balik coz pada aku diorg pun bukan pedulikan lagi kitaorg ni..pada tahun pertama bapak aku meninggal,time raya aku,mak n kakak aku ada balik ke kg siap bawak balik beg baju lagi konon nak tido la kat sana,tapi bila sampai je kg,kitaorg rasa betul2 macam org asing,makcik aku tu wat x tahu je..yg mak aku plak dah tentu2 menantu segan la nak wat umah sendiri,sian aku n kakak aku tgk mak aku masa tu,betul2 mcm org luar,so aku masa tu dalam form 5 dah..memang x sampai hati la tgk,yg mak aku senyap je...akhirnya petang tu aku n kakak aku ajak mak kitaorg balik,mane leh tahan beb..yg aku cite ni kire kisah aku yg dah besar,tu belum lagi kisah aku masa kecik2 makcik aku wat aku,sume aku ingat,actually aku ni bukan seorg pedendam,tapi aku ni mcm susah nak lupakan kisah2 tu,coz pada aku mungkin sbb dulu bapak aku susah x senang..
aku menilai macik aku ni dari aku kecik lagi,dia mmg berat sebelah,ketara sangat,mungkin la aku n kakak aku ni x mcm sepupu2 yg lain...aku bukan nak beri pandangan nagative pada makcik aku ni tapi aku sampai ke hari ni masih memikirkan cara dia layan aku,xde yg manis...ada sekali tu raya haji mak aku xde wat hari,aku,mai,abg ipar aku n akak aku beraya la d rumah makcik aku kat kajang,n makcik aku ni ada sekali tapi haram dia x tegur aku 1 family n sedara aku belah mak aku ni c mai ni plak masa balik dia tanya aku tu makcik ko ke,nape dia macam x kenal korang..huh aku malu sgt masa tu...
kejadian masa kecik yg aku x leh lupa masa byk sgt,contoh bila kitaorg tido bukak kipas,klau tido kat kusyen dia,bukak lampu sume kene sekat,klau nak makan lebih sikit kat kg malu, nnt kene tegur,mungkin makcik aku ni dah lupa sume ni,tapi dia kene tahu,setiap org bila usia dah 6 7 thn apa yg negative mesti leh ingat smpai bila2...kadang2 aku ada gak teringin nak balik kg beraya sama2 ngan diorg,tapi aku takut aku jadi org lupa yg dtg menumpang saje..sekarang ni aku dah ada anak sedara aku selalu ingat kan diri aku supaya x wat anak sedar aku mcm tu,coz aku takut diorg dendam n ingat sampai bila 2 macam aku sekarang..tapi aku ni xde la sampai membenci atau x suka coz aku ni manusia biasa je,cuma cara aku ni klau kita rasa luka tu ada so cara terbaik aku suka elak nak bermesra dgn diorg,wat biasa2 je,yg aku tahu aku betul2 terluka bila benda2 remeh ni menghantui aku coz benda ni bukan sekali dua berlaku tapi setiap kali aku pulang ke kg mesti aku balik dgn berkara baru yg menghantui aku..sehingga ke hari ni..
kadang2 aku selalu terfikir apa silap family aku sampai layan diorg sebegitu rupa..salah ke kita berlaku adil kat setiap darah daging kite sendiri..

Wednesday, January 18, 2012

hahahaha...gua x tahu nak update ape pun,tapi yg gua tahu 2012 ni gua rajin layan tv, nak plak cite2 drama melayu yg episod..klau nak tahu,ni bukan gua,sejak bila lak gua minat drama2 melayu ni,gua ni tgk tv pun malas yg gua layan tv channel 701 CSI (AXN) & 703 restorant makeover (AFC)..tapi sejak kt tv ni kuar cite gemersik kalbu,vanila coklat,bicara hati&ariana mikhail..gua dah lain,cite2 ni gua wajib tgk sume episod..huh cam x caya je gua jadi cam ni..nampaknya gua dah sokong drama melayu..gua bangga....hahahaha

Sunday, January 15, 2012

Hdup dlm dunia ini adalah utk bersyukur...
bersyukur pada org yg mnyakitimu krn dialah org yg menabahkanmu..
brsyukur pada org yg menipu kamu krn dia yg meningktkan pengetahuan kamu..
bersyukur pada org yg tak endahkn kamu krn dialah yg memupuk kamu brdikari..
brsyukur pd org yg mnjatuhkan kamu krn dialah yg m'perhebatkn abiliti kamu ..
brsyukur pd org yg mnyeksa kamu krn dialah yg menguji ksabaran kamu ..
bersyukur dgn sgala ujian dariNYA, krna semuanya meningktkan iman kamu..

bila tanya sape name adik?DORA...hahaha,,sama x saya..

Friday, January 13, 2012

hai3xxx
sudah masuk 2012..sgt takut lor,ini kerana umurku semakin tambah dan tambah dan tambah...
tetapi masih sorang..sorang..dan sorang...tapi gua buat2 relex je,biaqla org nak kata apa,yg penting gua still epy...ho..ho..ho...azam baru..gua mesti tunaikan,jgn ada hutang.....gua nak bebas dari dikejar tele-collector yg suka suruh gua g bayar hutang..termasukla yg kejar gua duit berukband yg gua x bayar2 dah bebulan2..hahaha....