Wednesday, April 29, 2009

Sunday, April 26, 2009

email yang menarik

1st
Bila kita syg org tu
Kita terima je apa yg org tu kata
Tp bila dia kata kita?
Ati kata takpe semua manusia tak sempurna.....

Bila kita syg org tu
Kita tunggu dia lama pun x per
Tp bile dia tunggu kita??? Dia marah2
Ati kata ala ; adatlah ada yang menunggu dan ditunggu..

Bila kita syg org tu
Kita x tido pun x pe janji layan dia yg tgh bosan,
Tp bila kita bosan Ada dia layan kita???
Ati kata x pe dia busy kot..

Bila kita syg org tu
Kita gaduh ngan dia, kita diam je
Tp dia heboh 1 dunia
Ati kate x pe, dia tension tuu...

Bila kita syg org tu
Kita call nak cakap dgn dia
Tp dia gayut dgn org lain..
Bila jd camtu,
Ati kata x pe, dia ada hal nak cakap dgn kwn dia...

Bila kita syg org tu
Kita bercerita dgn dia,cerita ngan tunggul lg baik
Tp biler dia bercerita ngan kita..
Kita dgr, sepatah2 kita ingat
Ati kata x pe syg katakan..

Bila kita syg org tu
Kita n dia lapar
Tp kita bg semua roti kita kat dia
Ati kata, ala jagalah hati dia, sian dia...

Bila kita syg org tu
Kita sanggup bg dia rest bila dia letih,
Tp bila kita letih, dia nak jugak kita layan dia bila dia bsn..
Adil ke? Ati kata, ala bukan selalu pun..

Bila kita syg org tu
Kita jadi macam org gila dgr dia sakit,
Tp bila kita sakit,
Dia siap bole kuar ngan kwn2 dia
Ati kata, ala x pe, x kn dia nak berkepit ngan kita 24 jam...

Bila kita syg org tu
Kita x penah pentingkan diri sendiri
Tp dia hpokrit tahap cipan gaban
Ati kata x per, dia mmg camtu kena lah terima..

Bila kita syg org tu
Nmpk lalat kat makanan dia, kita halaukan
Tp dia lak kalau Nampak lalat kat makanan kita, dia biarkan je
Ati kata, takpelah, takkan dia asik nk buat semua benda utk kita..

Bila kita syg org tu
Kita x sanggup tgk dia derita
Tp dia x prnh hargai diri kita,
Ati kata, tau x betapa kita sygkan dia....

Bila kita syg org tu
Kita sanggup tinggalkn dia selama2nya utk dia bahagia
Tp adakah dia tahu pengorbanan kita??
Ati kata, x pe, janji dia bahagia..


2nd
Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Ma!

Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
Bila nangis, orang pertama yang datang ..ibu
Bila nak bermanja.. aku dekati ibu
Bila nak bergesel´ aku duduk sebelah ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu
Bila nakal, yang memarahi aku ´ibu
Bila merajuk´ yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan´ yang paling cepat marah..ibu
Bila takut´ yang tenangkan aku.. ibu
Bila nak peluk´ yang aku suka peluk..ibuAku selalu teringatkan ...Ibu
Bila sedih, aku mesti talipon´ Ibu
Bila seronok´ orang pertama aku nak beritahu´Ibu
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. √äibuuuuuuuuuuuuu!√č
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Ibu
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Ibu
Bila merajuk, yang datang pujuk aku juga.. Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
Bila ada masalah, yang paling risau.. Ibu

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku.. Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Ibu
Yang selalu berleter kat aku.. Ibu
Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu
Bila nak kahwin....
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk´ IbuAku ada pasangan hidup sendiri

Bila seronok´ aku cari pasanganku
Bila sedih´ aku cari Ibu
Bila berjaya´ aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal´ aku ceritakan pada Ibu
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Ibuku
Bila nak bercuti´ aku bawa pasanganku
Bila sibuk´ aku hantar anak ke rumah Ibu
Bila sambut valentine.. Aku hadiahi bunga pada pasanganku
Bila sambut hari ibu´
aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu
Selalu ´... aku ingat pasanganku
Selalu´ Ibu ingat kat aku
Bila..bila´ aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. ´aku nak talipon Ibu
Selalu ´aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Ibuku


3rd
Some people say
Wife is a HARIMAU ............ ...
Girlfriend is HARI HARI MAU...
And some say:
Wife is like TV, Girlfriend is like Handphone (HP)
At home watch TV, Go out bring HP.
No money, sell TV. Got money change HP.
Sometimes enjoy TV but most of the time play with HP.
TV free for life but HP, if you don't pay, the services will be
terminated.
TV is big, bulky and most of the time old but HP, is cute, slim, curvy
and
very portable at any time.
Operational cost for TV is often acceptable but for HP is high and
often demanding..
Most Important, TV got remote but HP doesn't have.
Last but not least.......
TV do not have virus but HP have VIRUS......
Once get it, HABIS LAH.
So better choose TV lah!!



fikirlahhhhhhhh .....
SETIAP KESABARAN AKAN DIGANTI DENGAN KEMENANGAN
SETIAP KEDUKAAN AKAN BERGANTI DENGAN KEBAHAGIAAN
SETIAP PERPISAHAN PASTI BERMULA DENGAN SATU PERTEMUAN
SETIAP YANG BERAKHIR AKAN BERTUKAR DENGAN SUATU PERMULAAN
SETIAP KEJADIAN TUHAN PASTI ADA HIKMAHNYA.............
Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu.Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Allahu Akbar!!
ADAB MENDENGAR AZAN Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa Dan waktunya Yang tidak Kita ketahui.Cuba Kita amati.
Mengapa Kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat Berkata apa-apa.. Lidahnya kelu, keras Dan hanya mimik Mukanya yang menahan kesakitan ' sakaratul maut' .
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: 'Hendaklah Kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah Akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya. ' Ini jelas menunjukkan, Kita disarankan agar mendiamkan Diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan Berkumandang .
Sebagai orang beragama Islam Kita wajib Menghormati azan Banyak fadhilatnya . Jika lagu Kebangsaan Kita diajar agar berdiri tegak Dan diamkan Diri. Mengapa ketika azan Kita tidak boleh mendiamkan diri?
Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah Akan kelukan lidahnya ketika nazak . Kita takut dengan Kelunya lidah Kita semasa ajal hampir tiba maka Kita Tidak dapat mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .' yang Mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika Nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan Syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut. 'Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .' semasa sakaratul maut menghampiri kami.. Amin... amin.. amin Yarobbala'lamin. .'

Sesuatu yang tak pernah terjangkau dek akal fikiran ku ini.Subhanallah.

..Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.'Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta.Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W.

Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia . Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.Belumpun laungan Azan dimerata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia.Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh.Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India.

Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat.Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman , Kuwait dan Iraq .

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik.Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!

Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan Azan tidak putus-putus.Allahu Akhbar!

Saturday, April 25, 2009





dengan batrisyia assistent aku kat umah..pantang aku pegang kunci kete....mesti nak ikut..actually dia yang suruh masuk picture ni kat blog..dia nak tgk muka dia sendiri...


concentrate giler...tengah layan forex..huh asyik rugi jer..x ade bakat aku ni n factor utama TAMAK...anyway tengok ler picture bler kat bawah..sape???hahahha...assistent aku ler..klau nak kemaner2 sebut jer gerenti mak aku kasi kuar malam.....

payah gak nak mintak permission kat dia nak masuk picture dia dlm blog..macam2 dia punya syarat..make sure picture x leh clear kene blerrr..tah apa2 la dia nie..at least dpt masuk gak,coz dia nie selalu jadi cameraman aku tapi picture dia langsung x de...ok ler tu dari xde kan......


.....juz nak share antara email yg menarik......

Jika kamu memancing ikan...stelah ikan itu terlekatdimata kail...hendaklah kamu mengambil ikan itu...jgn sesekali kamu lepaskan ia semula ke dlm air begitu saja...kerana ia akan sakit kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup...
Begitulah juga stelah kamu memberi bnyk p'harapan kp seseorg...setelah dia mula m'yayangimu hendaklah kamu m'jaga hatinya...jgn sesekali kamu meninggalkannya begitu saja krn dia akan tluka oleh kenangan b'samamu dan mungkin tak dpt m'lupakan segalanya selagi dia mengingatimu....
Jika kamu menadah air biarlah b'pada..jgnlah tlalu m'harap pd takungannya dan jgnlah m'anggap ia begitu teguh..ckuplah sekadar keprluanmu..apabila sesekali ia retak tentu sukar utk kamu menampalnyasemula...akhirnya ia dibuang..sdgkan jika kamu cuba m'baikinya mungkin ia masih dpt dipergunakan lg....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorg...terimalah dgn seadanya..jgnlah kamu m'anggapnya tlalu istimewa..angplah dia manusia biasa..apabila sesekali dia melakukan k'silapan..bkn mudah bg kamu utk merimanya..akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya..sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jd hbgn kamu akn trus hngga ke akhirmya....
Jika kamu tlh memiliki sepinggan nasi..yg kamu pasti baik utk dirimu...mengenyangkan...berkhasiat..megapakamu berlengah cuba mencari makanan yg lain...terlaluingin mengejar kelazatan..kelak nasi kamu akan basi dan kamu tak boleh memakannya..kamu akan menyesal...
Begitu juga jika kamu tlh btemu dgn seorg insan yg pastim'bawa kebaikan kpddirimu..menyayangimu...mengasihimu..megapa kamu berlengah cuba m'bandingkan dgn yg lain..t'lalu m'gejar kesempurnaan..kelak kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik org lain...kamu akan menyesal...

" BersYukuR dAn rEdhA dGn aPa yAnG dikUrniAkaNoLehNYA......................ALHAMDULILLAH"








Friday, April 24, 2009


ni muka cam shahrukh khan m'sia ni sapa yer.. huh klau jumpa dia mmg mcm2 story ada sampai x ingat malam...my uncle rock ...23/4/09..lokasi kelana jaya

ngan kak intan ler sapa lagi..masa tgh lepak2 kat umah tukang abik gmbar cuba teka sapa??lokasi:kedai mamak tepi kolam renang.....



besday adam firdaus yg ke-6 byk gak la abis duit beli kfc,kek n satay....21/4/09
ngan payus my best fren masa kat pwtc..huh dia borong sakan kat kedai gile2..18/4/09







gambar2 syok sendiri ni masa ngan si ija kat toilet ...

episod2

CAMALIA KHADIJA ANUAR

....jam kat dashboard kete dah kul 3am lebih biaq benar aku,sewaktu aku turunkan mak aku kat hospital selayang..cam2 dia pesan maklumlah aku ni kan ker pompuan,klakar gak lah,padahal dulu masa aku keje kat tempat lama tiap2 bulan aku balik lambat kekadang sampai 3-4 pagi x de lak dia risau cam ni..biaqla org tua..sampai kat umah ,aku mmg letih sangat maklumlah seharian jadi driver kesana kemari..terus tido.... dalam jam 6am lebih hp aku bunyi aku biaqkan mmg betul2 x larat nak bukak mata..tapi cam ner tah tangan aku gagah jugak sambut call tu ,mak aku call dia kata ijoi dah nazak teruk sgt kat hkl n along lak dah sakit sangat kat hospital selayang..huh..aku punya risau tak ingat mata yang tadi kuyu jer terus celik jer..mak aku x g aku g mane2 coz suruh aku tuggu anak2 kakak aku kat umah...x sampai beberapa minute mak aku call balik katanya ijoi x dpt d selamatkan jam 645am arwah hembuskan nafas yg terakhir..pendarahan dalam otak penyebab utama..kerna hentakan yang kuat dengan lorry...aku menangis coz arwah manja sangat ngan aku..pantang dengar aku baliq kampung mesti datang menyending kat aku,macam2 akan di tanya kat aku..kekdg malas aku nak menjawap..paling aku terkilan 2 minggu sebelum xcident aku balik kg jumpa adik n bapak arwah ..arwah x de coz keje kat kedai makan,aku dapat hp number dia tapi aku kata nanti la call dia tgh keje..tapi kerna endahx endah aku akn sesuatu perkara aku x ambik kisah langsung..betapa nyesal aku ,sewaktu aku ngan adik arwah g pekan lalu depan kedai tempat arwah keje..aku juz tgk jer...klau lah masa leh diputarkan balik mesti aku singgah..sedangkan adik arwah dah ckp abg ijoi kat situ jom lah...huh...nak menyesal pun x guna coz bukan kita nak sesuatu perkara tu terjadi...
15minute kemudian mak aku call kata akk aku selamat melahirkan seorang baby girl yg bernama CAMALIA KHADIJA..aku yg sedang menangis kerana terkilan dek kerana arwah tersenyum dah mengucap syukur..tambah lagi anak buah aku..
pagi yg tenang aku menerima 2 berita yang betul2 boleh membuatkan aku insaf..kerna setiap yg hidup akan mati..dah setiap kejadian yang berlaku penuh dengan suka duka kehidupan..pada aku ALLAH maha berkuasa..DIA mengambil satu nyawa kemudian DIA menggantikan nyawa yg baru.............





Sunday, April 5, 2009

takziah n tahniah

episod 1
mesti uol terfikir2 y tajuk kat atas ni gitu,juz nak luah jer..jumaat aku g keje cam biasa jer tapi jammed kat kl ni wat aku jadi lambat nak dtg keje,jam dah kat kete dah tunjuk kul 830am,biaq benar ni mmg aku dah confirm x sempat sampai..apalagi sms jer la kat hp bos..standard la tu dari x bagi tahu langsung..dlm aku dok berangan sorang2 sambil dengaq sinarfm..along aku lak call..wey ko kat ner balik la aku sakit ni teman aku g hospital..aku pun bagi jer signal patah balik umah..tapi aku mmg x sanggup menunggu kat hospital sana alih2 aku pas keje meneman akak aku ni kat mak...huh..replace keje ngan mak mmg seksa..jaga si nakal 2 org ni(adam n batrisyia) mak oii mmg penat sangat..nasib ler aku jenis tak reti nak marah2 telan jer..yg pasti budak ber2 ni mmg buli aku..................waaaa
tgh sibuk2 tu mak aku call bagi tahu si ijoi kat kg accident ngan lorry n dah kritikal kat hospital melaka..aku terddk coz ijoi ni mmg manja sgt ngan aku umur dia dah 16thn tapi bila jumpa aku huh wat aku cam kwn2 jer..lagipun aku ni tak kisah sangatla... petang bila abgipar aku sampai..aku dah berkira2 nak balik melaka kejap nak tgk ijoi kat hospital,tapi nasib menyebelahi aku ..kata pakuda ayah kpd ijoi,x yah dtg sini coz ijoi dah kritikal sgt n case ijoi di tolak g hkl..YA ALLAH teruk sgt ker sampai kene tolak kat kl ni..aku semakin risau mcm2 yg aku fikirkan..tapi aku tahu ijoi ni kuat semangat..
dlm aku kerisauan kak intan call n mintak aku antarkan camera dia....dlm kul 830pm aku g ambik adik angkat aku sapa lagi klau bkn si baha..dia ni cam bodyguard aku gak lah maner aku nak g ajak dia... katanya akk nk g mana ajak la saya klau mlm2 nk kuar jumpa kwn atleast akk selamat kat mata saya..terharu gak..yelah umur dia dah 25thn tapi asyik berkepit kat aku ,takut gak gf dia marah.....aku ni bila dah jumpa org yg bernama intan ni mmg lupa diri sampai lupa segalanya..cousin yg tengah tenat n akk yg nak beranak...suma dah lupa maklumlah..aku,kak intan n si baha nie dulu 1 opis tapi skg tinggal kak intan jer lah kat sana..kitaorg ber2 dah resigned..byk gak story yg dpt diimbas kembali masa sama2 keje dulu...
dekat kul 1am baru aku sampai rumah,baru jer nak melelapkan mata mak aku panggil,katanya ijoi dah sampai hkl n pakuda mintak kitaorg dtg..kata mak aku pakuda ko tu menangis jer..jom ler ko antarkan den ni kek sano,den x leh tido nie..risau sgt....dlm kul 120am aku dh sampai hkl kat sana aku dpt lihat dari jauh wajah pakuda aku yg sugul,dlm pada tu si nurse(ana)yg keje kat hkl ngan akk nya si adah inspactor polis kat jln travas dh sampai..terus mata aku celik coz diorg ber2 ni mmg x leh jumpa aku ada jer story yg dah bersawang kat diorg nak bagi tahu aku.....tetiba dari 1 sudut aku melihat mak ijoi ddk keseorgan menangis..tapi pada aku ikhlas ker dia...aku tertanya2..betul kot..biaqla..kekdg aku t'fikir perceraian boleh membuatkan seseorg ibu tu lupakan anak sendiri bila masa ibu tu mempunyai keluarga yg baru..entahlah....
dlm pada menunggu tu doktor yg dtg dari mlk kuar dr bilik kecemasan aku dpt lihat pelbagai p'alatan dah di sambung ker bdn ijoi..n Dr plak kata ijoi cuma ada 50/50 jer...aku nampak pakuda sign lagi borang yg dah kali keberapa entah...katanya nak buat pembedahan coz pendarahan dlm kepala ijoi dh berada di peringkat bahaya....dlm aku ddk tmenung sorg sambil sms ngan kwn ..adah ajak aku kuar beli mknan..tapi sempat gak dia tegur aku...."maksu ni adah tgk cam tgh berangan jer".....huh polis tgh nak cuba investigate aku ni..kurang asam betul lah dia ni..."ketara ker dah"......taklah...adah dah biasa tgk maksu camtu...hahahaha.......lega aku....
balik jer dari beli mknan mak aku lak kata akk aku call mintak dia g hospital selayang plak...dah nak bersalin sangat katanya...aku tgk jam dh dkt 3am biaq benar,cam x caya 1mlm 2 hospital aku pergi...masa aku nk balik suma ikut nak balik sama..aku dh risau dh tak kan nak tinggalkan pakuda sorg mane boleh,apa lagi aku suggest pakuda ikut 2beradik ni balik umah diorg kt kg baru at least umah diorg paling dekat n jalan kaki jer g hospital.....
to be continue

Friday, April 3, 2009


izzzz...jambu tak mamat kat sebelah nie..

pa'yus my best fren...hobi dia ni nyanyi..dah berapa kali aku teman dia g AF tak lepas2 jugak...
pa'yus,linda n along (3 beradik) nie kemane rajin ajak aku
picture2 kat atas ni semasa g tengok wayang kat one utama..mcm2 cerita ada tapi si pa'yus nak gak cerita "confession of a shopaholic" n dia beriya2 ajak tgk katanya cerita nie sesuai org cam aku ni n ada kene mengena dgn aku yg hutang bertimbun2 lgpun katanya aku ni ada experiance kene kejar dgn bank, sesuai sgt tgk n masa sampai dcounter tiket dlm kul 9pm lebih n masa tayangan kul 11pm,tapi payus bersungguh2 paksa kitaorg tunggu n janji belanja kitaorg sume mkn kat burgerking..bila dah dgr cam2 kitaorg sume setuju..makan free sape tak nak...tapi dah kumpul cam2 biasalah lupa masa berjalan dgn pantas...terkejar2 jugaklah nak g balik kat cinema tu...bila show mula jer aku gelak from bigining sampai la show tu abis ..mmg klakar..nak plak ada part2 yg ada kene mengena ngan aku bantai gelak x hengat punye...anyway thanks pa'yus,along,linda n izzz(anak along) yg rajin ajak aku berjalan2..for pa'yus ko mg kwn aku yg best..hope p'sahabatan kita dari kecik akan kekal sampai bila2 n happy belated besday pa'yus......